A középkorban sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a gyógynövényeket kinézetüknek megfelelően kell orvosi célokra felhasználni, ezért a tárkonyt hosszú, elágazó gyökere miatt kígyómarás gyógyítására használták.
Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is ismerik. Az ókori görögök fogfájásra használták. Örményországban annyira népszerű fűszernövény a tárkony, hogy még üdítőitalt is készítenek belőle. A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható.
Erdélyben a tárkonyt krumpli és bablevesek ízesítésére használják. Hagyományosan előbb elkészítik a tárkonyos almaecetet, majd azzal ízesítik a levest és a salátát. Sült húsok és pörköltek ízesítésére használják.
Száraz, sötét helyen, szobahőmérsékleten tárolandó.