Mivel ez a gyümölcs is nagyon gazdag antioxidánsokban káliumot, vasat, foszfort tartalmaz, fogyasztása nagyon egészséges. Gyerekkorunkban a nagymamánk mindig monda "egyétek, hogy erősödjön a szemetek". Hasmenés esetén is előkerült a fekete áfonya lekváros üveg. A fekete áfonya lekvár hagyományos módon készül, friss gyümölcsből főzve cukor hozzáadásával.
Egyes ínyencek sajtok, sültek mellé is szokták fogyasztani. A fekete áfonyából készült nyers szörpből ásványvízzel nagyon finom üdítőital nyerhető.
A gyümölcsöt nem szedik az érés kezdeti szakaszában, mert akkor fanyar az íze, az ágán magában kell érjen. Meleg száraz időben és napos területen gyűjtik, éretlen szemeket nem használnak és a kisebb szemeket is kiválogatják, amit megszárítanak és gyümölcsteaként használnak.
Hatásai:
- erősíti az immunrendszert
- antioxidánsokban gazdag
- tisztító, méregtelenítő hatással bír
- segíti az emésztést
- serkenti az agyi vérkeringést, gátolva ezzel az agyban lefolyó öregedési folyamatokat
Száraz, sötét helyen, szobahőmérsékleten tárolandó.