A fekete szerder a bogyósgyümölcsök egyik fontos fajtája. Magas vitamin és antioxidáns-tartalma miatt elősegíti az immunrendszer védekezését a betegségekkel, kórokozókkal szemben. Sok rostot tartalmaz, ezért segíti az emésztést, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír.
A gyümölcsöt gondos odafigyeléssel kell szedni, az időjárási feltételek nagyon meghatározóak. Alapvető dolog, hogy a harmat legyen felszáradva és lehetőleg napos területen gyűjtsük, mert édesebb, zamatosabb a gyümölcs és több vitamint tartalmaz.
Tíz kiló gyümölcshöz 4 kg cukrot és egy kilogramm mézet tesznek. A szemeket beleforgatják a két kilogramm cukorba majd összetörik krumplitörővel. Beleteszik a másik két kilogramm cukrot, összekeverik, 24 órán át félóránként kavargatják, hogy a cukor olvadjon. Hozzáadják a mézet, összedolgozzák, majd hőkezelt üvegekbe adagolják.
A lekvárok elkészítéséhez erdei és házi termelésű gyümölcsöket használnak, cukorral édesítik, hideg és meleg dunsztban tartósítják.
Hatásai:
- erősíti az immunrendszert
- antioxidánsokban gazdag
- tisztító, méregtelenítő hatással bír
- segíti az emésztést
- gyulladácsökkentő
Száraz, sötét helyen, szobahőmérsékleten tárolandó.